Nuffnang

Friday, October 14, 2011

Percutian Jakarta - Bandung ~ Part 5

Esok harinya, cecema dan sakit kepala dah kurang sket. Alhamdulillah..baru sedap badan nak jalan. Seawal jam 8 pagi dah checkout dan bfast dulu. Plan hari nie nak ke Monas, Tanah Abang dan kembali ke Bandung (shopping time..weeeeeee).

Dan jangan lupa pekena Kopi Bang Razali yg terletak di highway Jakarta-Bandung. Enak sekali kopi. Dimakan bersama kuih lupis (kuih lapis yang dicecah air gula melaka)..

Alhamdulillah, perjalanan lancar. jam 10 pagi kami bergerak dari kota Jakarta ke Bandung (good bye Jakarta...nak dtg kali ke 2, rasanya aku gundah gulana..ehehehehe)

Perancangan hari nie adalah terus ke Cibaduyut untuk window shopping dan mungkin melaburkan duit yang masih berkepuk2 (rupiah boleh ler...) dan Pasar Baru.



Tips untuk dikongsi:
  • Perjalanan seawal pagi (sesudah subuh) untuk elak jem.
  • Untuk beli baju-baju secara grosir (pukal), singgah lah Tanah Abang. Baju, blaus, jubah dijual paling minimum 1/2 dozen dan lebih murah. Pilihan baju di sini lebih mantap dan cantik (uwaaa, sebenarnya nyesal tak beli sebab baju yg sama dicari  di Bandung, tapi tiada..uwaaaaa).
  • Jangan lupa pekena Kopi Bang Razali (Bang Rajali tak kasi komisen kat aku ya...i promote sbb cedap).
  • Singgahlah di Cibaduyut untuk shopping barangan kulit. Jangan lupa menawar...Tips menawar cuba 30 - 40% daripada tag harga, kalau tak kasi blah la..kalau dia setuju, dia akan panggil semula..Kalau idak good bye! Aku berjaya beli patung SHAUN THE SHEEP dengan harga RM16 (kat bandung patung yg sama RM50)...i likeee!




Jem teruk giler...


jem lagi..

dan lagi..

Itik quack-quack yang masih hidup...pening kepala itik, darah turun kapla.
tapi apapun moto mmg menjalari jalan raya di sini..


salah satu public transport - bajai

tapi awas jgn beg...banyak sekali pencopek...

Apabila nampak papan tanda nie, pak polisi akan periksa kete ..kalau
ada 2 orang sahaja, akan disaman..Sebab tu anda boleh lihat ada orang tepi jalan (jari with peace)..
maknanya dia nak tumpang (dia akan diberi upah oleh driver kete), so driver takkan disaman.
Orang yang dapat duit tu akan berulang semula untuk buat keje yg sama dgn jari peace..ehehhehe.
EVERYTHING IS MONEY...

Monas, atas tu real gold...tulen bang!

rumah duka = hospital untuk tentera


Kedai kopi bang rajali...


Kopi susu satu bang..

Sesedap starbuck tau..

Mai secawan kopi (this's for me)...

Bang Rajali asal Acheh, maknanya kopi acheh...


yang dimakan bersama kuih lupis...mmg sedap

kat malaysia ...kuih lopis

cibaduyut yang agak lengang pada khamis jam 2 petang,
senang nak tawar...

tshirt lg murah dari di pasar baru

try bargain til u drop..wink..wink...< "-">


DAN AKU NAIK GILA DI PASAR BARU..

oh cotton...

gila sebab tengok cotton yang murah dan berkualiti (jakel RM40/semeter)

dan lagi..


cantiknye..

polka dot yg ku rembat...cantik, marbeles, silau, cun, mantapppppp


dan makan jam 4..ayam penyet dan nasi goreng kat food court pasar baru



dan sambung shopping lagi dan lagi dan lagi ...ya beda bedu....sebelum berakhir di bilik dengan dinner dengan mata kuyu layu...ehehehehe....

susu dan roti jer...

mata kuyu dan layu celik bila tengok hasil belian....cer tengok ada patung
SHAUN THE SHEEP...phewwiiiitt dan

kain kapas comey lote



Yang benar,
sedap lagi kopi o

1 comment:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete

FOSSIL PRELOVED FOR SALE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Anda mempunyai koleksi handbag fossil dan ingin menjualnya? Emelkan kepada saya myghibli@gmail.com ...