Nuffnang

Friday, January 27, 2012

Misi Mencari Bedak - Selesai

Bedak? Semasa zaman baby, lepas mandi mesti berbedak...Ditepek2 bedak kat badan baby untuk lebih harum dan wangi...Semasa zaman kanak2, lepas mandi..mak-mak kita mesti tepek bedak gak..tak kirala badan ke bun**t ker.....semua nak dibedaknyaaa. rambut disikat rapi dan diminyakkan...kiranya berkilat gitu (cicak jatuh pun bleh tergelincir ooooooo)..itulah mak-mak kesayangan kita kan...




Itu zaman kanak2, zaman hidung penuh taik dan sememeh. Pakai seluar pendek dan baju ntah2 ape2....zaman selipar cap jepun..

Bila dah masuk sekolah rendah, dah pakai tepek bedak sejuk waktu malam (dah macam hantu bedak plak)..silap2 siang hari pun berbedak sejuk.....kengkonon nak jadi putih...ramai berpendapat putih itu cantik..betul kan..


Namun...sekarang, setelah dewasa penampilan dijaga (yelah tengok mood rajin). Cuci muka , gosok gigi, cuci taik mata dan hid**g  dan macam2 lagi dah jadi perkara wajib. Kalau rajin sket...buat masker muka (guna telur putih) untuk wajah tulus, mulus dan kudus..tak pun guna teh untuk buat masker muka...kalau malas....pepaham la sendiri kan...

Aku nie mmg suka pakai bedak botol baby untuk muka...bedak jongson ke pureen ke anakku.. bukan ape senang nak tepek lepas solat ke mandi ker..dan satu sebab lagi .....malas kot...ahahahha

Baru2 nie bedak muka aku dah abis....aku ada gak bedak 2 way cake tu...tapi tengok mood la bila nak pakai dan baru2 nie bedak tu dah abis..seminggu lebih aku dok survey untuk tukar bedak muka tu...yelah kalau ada kenduri ke, majlis ape2 ker..tak sesuai la nak pakai bedak baby yang cepat hilang kesannya tuuu....cadang nak beli maybelline tgh promosi kat watson (RM39.95) tapi ntahlah dah 5x aku p tgk2, sentuh2 dan rasa2...tak terasa nak beli bedak tuu...

Pencarianku berakhir semalam, apabila aku ketemu jenama yang aku teruja untuk beli selama nie dan kebetulan tgh sale...jeng.....jeng .....jeng......

****


***


**


*


FARMASI or FCC (Farmasi Colour Cosmestics)....serius aku jatuh cinta...rasa nak beli semua produknyee...tapi bajet tak cukup!! Bedak 2 way cake begitu halus...dan salah satu sebab lain yang aku suka ttg FARMASI nie....tak perlu dibersihkan waktu nak amik wuduk sebab ada sijil halal dari Turki.....

Promoter tu mula mengoles pada wajahku yang katanya

P : Your skin is fair dan tak banyak masalah. Cuma ada pigmentation sket (cheeewaaaaah...ayat bodek tuuuu)

Aku: I x suka pakai lipstick dan lain2..bedak ok lerrr

P : U should try bla bla bla...(aku dah lama suka farmasi nie...dia x promote pun aku dah jatuh hati...the product speak itself)

I ending up dengan seketul bedak dan sebotol foundation. Ramai tak suka pakai foundation kan...leceh dan a bit oily dan kadangkala ada bau kan...Foundation FCC nie mmg beshhh..."pakai seakan tak pakai" Believe me! You should try!





Dan di malam hari, aku begitu asyik membelek pamplet FCC. I'minlove!

Yang teruja,
Aku bukan seorang promoter FCC...

No comments:

Post a Comment

FOSSIL PRELOVED FOR SALE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Anda mempunyai koleksi handbag fossil dan ingin menjualnya? Emelkan kepada saya myghibli@gmail.com ...