Nuffnang

Wednesday, December 29, 2010

Gaduh sebab sebijik bola...bodoh tak?


Nak tergelak lagi aku baca artikel indon yang naik hantu...Menyalak sana..menyalak sini sebab sebijik bola..Menang kalah adat pertandingan tapi sebab mentaliti di bawah tapak kaki, sebijik bola dijadikan isu...Indon indon...mmg tidak pernah berpuas hati dengan Malaysia..Negara Asia dan dalam serumpun yang sama...adatlah tu, makanan, budaya agak mirip walaupun dijajah oleh kuasa yang berbeza iaitu Inggeris atau Belanda.

Kali ini, isu laser dijadikan isu. Julia Perez dikatakan akan memakai baju dalam laser untuk mengaburi mata pemain-pemain Malaysia. Pakailah apa pun, kalau Malaysia ada rezeki menang, alhamdulillah. Kalau tak menang, memang tak der rezeki. Its that simple. No hard feeling dan simpan-simpan perasaan.
Tak boleh aku bayangkan kalau Malaysia yang menang, boleh ker menyusup keluar dari stadium tu dalam keadaan tidak dicederakan dengan objek-objek tertentu? Belum tentu selamat kan.

Tapi aku hairan, kenapa salah sendiri tak dinampak, tapi salah negara lain nampak. Indon pun suluh laser tapi disalak-salak Malaysia yang suluh laser. Umpama kentut busuk tapi dituding pada orang lain. Kelakar kan. Itu mentalitinya dari dulu, sejak ketidakpuasan hati atas kemerdekaan Malaysia. Apapun persengketaan di antara negara memang berlaku, misalnya China-Jepun, Korea Utara-Korea Selatan walaupun dalam rumpun yang sama.

Apapun, malam ini menjadi penentu dalam Piala Suzuki AFF 210. Moga kemenangan menjadi milik MALAYSIA. Amin.

No comments:

Post a Comment

FOSSIL PRELOVED FOR SALE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Anda mempunyai koleksi handbag fossil dan ingin menjualnya? Emelkan kepada saya myghibli@gmail.com ...