Nuffnang

Monday, April 9, 2012

Cara terbaik buang minyak masak

Minyak goreng ikan?  Camne nak buang nieee???

Tak kiralah ikan ape yang digoreng, minyak masak akan lebih cepat hitam. Betul kan? Kalau goreng ikan masin, aku terus buang minyak tu....

Kalau kita tengok mak-mak kita dulu, minyak dituang dalam sinki kan....mak buat gitu,
kita pun ikut ler..."mak borek, anak rintik" le katakan...ahahah..jangan marah mak...
mak pun mesti belajar dari nenek kan...
nenek plak belajar dari moyang...
moyang belajar dari oneng..
apa la aku bebel nie..
kiranya ini kes turun temurun gitu...ekekekeke

tapi apa kesannya bila kita buang minyak dalam sinki...
sinki lebih cepat tersumbat.....nak repair pakai duit lagi...

Aku just nak share cara yang aku buat...maybe lain orang lain caranya....
Sesudah aku goreng ikan dan aku agak minyak tu dah ala2 hitam...ini cara yang aku buat:

1. Biarkan minyak dalam kuali sejuk...maksudnya sejuk sehingga bleh letak jari-jemari dlm minyak..begitulah perumpamaannya :)
2. Sediakan plastik sampah...ikut minyak banyak mana
3. Ambik surat khabar...lapik kat bawah plastik
4. Ambik lagi surat khabar dan gumpal banyak2...memenuhi plastik tu....
5. Tuang minyak ke dalam plastik yang berisi surat khabar..surat khabar akan menyerap minyak itu...
6. Masukkan ke dalam plastik lain bagi mengelakkan bocor
7. Siap

Sila buang ke dalam tong sampah....

Kalau ada ongkos lebih, boleh install garbage disposal unit or waste disposal...yang mampu menghancurkan waste sekecik lebih kurang 2mm..


source : google.com


Yang benar,
Melaporkan dari dapur

No comments:

Post a Comment

FOSSIL PRELOVED FOR SALE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Anda mempunyai koleksi handbag fossil dan ingin menjualnya? Emelkan kepada saya myghibli@gmail.com ...